Літо – це час відпусток, канікул і звичайно ж захоплюючих подорожей. Цьогоріч воно по-справжньому видалося гарячим у всіх розуміннях цього слова. Літні канікули-2013 запам’яталися аномальною спекою та насиченим графіком різнопланових мандрів. Протягом липня-серпня 2013 мені довелося побачити багато нових і вражаючих місць в Україні, Грузії і Європі.

Карколомні пригоди, нові враження та знайомства, гігабайти фотоматеріалу і, звичайно ж, море задоволення – все це результат літніх різнопланових подорожей. Звичайно, за цей період в архівах накопичилось багато світлин і відеоматеріалів. Відтак фотозвіти з туристичних мандрівок публікуватимуться на сайті поступово. Тож не пропустіть найцікавіше!

«Сванетія – країна тисячі веж: туристичний похід на Кавказ»

За плечима Кавказ, Грузія. 10 днів і 120 кілометрів з рюкзаком на плечах… Радіальні підйоми і нескінченні переправи через бурхливі річки, затяжні дощі і пекуче сонце, блакитні льодовики і альпійське різнотрав’я, засніжені вершини та мальовничі пейзажі. Втома і радість – надскладне переплетення емоцій… Грузія – дивовижний світ гір і гостинних людей з віковими традиціями.

«Полонина Руна – найбільша полонина Українських Карпат»

Полонина Руна (Рівна) – це найбільша полонина Українських Карпат, яка представляє собою плато – величезний шматок рівного степу на висоті 1479 м над р.м. На самій вершині знаходяться залишки військового об’єкту «№103 БАРС» періоду холодної війни та колишня дослідна ділянка біологічного факультету. Полонина Руна щільно вкрита чорницею із заростів якої поодиноко виглядають камяні валуни вражаючих розмірів. Це популярне туристичне місце, до якого може дістатися кожен охочий. Адже до вершини гори (1479 м) прокладена автомобільна дорога з твердим бетонним покриттям.

«Високі Татри – країна «двотисячників» і високогірних озер»

Високі Татри (Vysoke Tatry, High Tatras) – це мальовничі гори Словаччини, краса яких привертає велику кількість туристів з усього світу. Високі Татри становлять найвищу частину всього ланцюга Карпатських гір. Під впливом льодовиків 300 піків і вершин Високих Татр придбали химерні обриси. 25 із них перевищують висоту 2500 м на д р.м. На деякі вершини можна піднятися тільки з гірськими провідниками, а частина з них – винятково вотчина альпіністів. У високих Татрах знаходиться найвища вершина Карпат – Герлаховський штит – 2655 м над р.м. Ще більше мальовничості та привабливості додають Високим Татрам десятки високогірних озер і безліч водоспадів. З причини своїх унікальних умов, в 1949 році цей гірський масив був оголошений Татранським національним парком. Тут ви знайдете безліч місць, які безперечно зачарують вас своєю красою.

«Гора Тарниця – найвища вершина Польських Бещад»

Польські Бещади розташовані на найвищому, північно-західному, пасмі Східних Карпат. На території Польщі, а зокрема Бещадського повіту, розташована лише крайня західна їх частина, тобто Західні Бескиди. Значна частина цієї території входить до складу Бещадського національного парку. Тут знаходяться найвищі вершини Бещад: Тарніца (1346 м), Кремінь (1335 м), Буковска (1321 м), Розсипанець (1273 м). Із заходу Бещади межують з Низькими Бескидами, найбільш низькою і протяжною частиною Карпатської Луки, а на схід від них територією України простягаються Українські Карпати.

У серпні 2013 року пощастило побувати в Польщі та піднятися на найвищу вершину Польських Бещад – Тарницю (1346 м). Також збулася ще одна моя мрія – політ на літаку над озером Соліна (Jezioro Solinskie) – мальовниче водосховище з довжиною греблі 664 м! У затоках озера знаходиться чиста вода гірських річок Сан і Солінка. Тут знаходиться добре розвинута спортивна інфраструктура – пункти прокату спорядження для плавання, пристані, пляжі, бази відпочинку та сотні приватних садиб.

«Містичний Свидовець – в полоні холоду і туману»

Побувавши хоч раз на Свидовці, кожен мандрівник неодмінно відчує захоплення і це відчуття перетвориться у нього на вперте бажання відвідати ці гори ще і ще раз. Вперше відвідавши ці дивовижні місця у 2008 році я по-справжньому закохався в піднебесну країну з мелодійною назвою – Свидовець. Свидовецький масив – це гірський массив, а вірніше група гірських хребтів в Українських Карпатах, на Пд.Сх. Закарпатської області. Це мальовнича країна озер та полонин. Останні представляють собою колосальні пасовища, які своїм масштабами не мають рівних в Карпатах. На високогірних ландшафтах Свидовця збереглися давньольодовикові карові озера – льодовикові цирки, в яких лежали колись льодовики. В кінці серпня 2013 року мені з друзями пощастило вкотре навідати улюблені місця. В розпал літа погода приготувала для мандрівників справжній погодний сюрприз і дивовижний містичний ранок…

«Синевир – рекреаційний потенціал регіону очима рядового туриста»

Озеро Синевир вважається найцікавішим об’єктом Національного природного парку «Синевир» і є однією з візитних карток Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря. Озеро утворилося в результаті потужного зсуву, спричиненого землетрусом близько 10 тисяч років тому. На висоті 989 м гірські кам’янисті породи стали на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків.

Краєвиди відзначаються надзвичайною мальовничістю й величністю. Посередині озера розмістився, немов зіниця блакитного ока, невеликий острівець площею всього кілька метрів. Звідси і народна назва озера – Морське Око. Довкола озера активно розвивається туристична інфраструктура. Просто на березі Синевиру ви можете заночувати на турбазі, в колибі посмакувати бограчем, послухати національних музиків чи придбати сувеніри. Щорічно на березі озера проводиться Всеукраїнський фестиваль «На Синевир трембіти кличуть».

____________________________________________________________________________________________

© Ігор Меліка, 2013  

Залишити коментар