Рахівщина – гуцульський край, де зберігається багато цікавих звичаїв, обрядів, переказів народних казок і легенд. Яскравий тому приклад щорічний фольклорний фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя». Фестиваль відбудеться 1-2 вересня 2018 року у місті Рахів. Фестиваль є візитівкою Рахівського району і однією з найяскравіших сторінок культурно-мистецького життя Закарпаття. Він демонструє кращі здобутки та традиції Гуцульщини: культуру, побут, ремесло та знану гостинність.

Фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя» започатковано в 1999 році. Це свято повноправно входить у наше життя, як традиційний щорічний підсумок відродження і розвитку на Рахівщині тваринництва і вівчарства зокрема. Ніхто не може уявити собі Карпатські гори без шовковистих зелених полонин з отарами, без мелодій сумовитих трембіт, співучих сопілок без мужніх, загартованих негодами і недоступними гірськими стежками вівчарів.

Тому на сьогоднішній день вівчарство – це не лише одна із традиційних і найбільш оптимальних у високогірних умовах галузей сільського господарства, але й складова самобутньої історії, етнографії і культури Рахівщини. Їх відродженню і розвитку сприяє фестиваль «Гуцульська бриндзя», який проводиться з ініціативи і за матеріальної підтримки районних держадміністрацій, ради, міської, селищних, сільських територіальних самоврядних громад. Дійство починається з огляд-параду сіл різних регіонів Рахівщини. А продовжується на території природного амфітеатру «Буркут», де кожне село Рахівщини має своє невелике представництво в якому вітає гостей.

Національна кухня, невід’ємна частина культури будь-якого народу. Вона формується століттями під впливом характеру місцевості та умов проживання. Гості фестивалю мають нагоду купити бринзу, традиційні сувеніри, ліжники, що зроблені з шерсті баранів, а також смакувати свіжо приготований банош (страву зі сметани та кукурудзяної муки), спробувати карпатський бограч, куліш (кукурудзяна каша зі шкварками та цибулею). Колоритом є те, що усі страви готуються просто неба, на відкритому вогні. Родзинкою фестивалю є й низка конкурсів, під час яких свою творчість демонструють коломийкарі, трембітарі та сопілкарі. Закінчується свято масовим гулянням.

Вважається, що горяни живуть довше не лише за рахунок сприятливих екологічних умов, а й більш здорового харчування натуральними продуктами, якими є смачні – сир, вурда, бриндзя. Тому, можна вважати, що фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя» присвячений не тільки молочному продукту – бринзі, а й здоровому способу життя. Бо той хто їсть бриндзю – обов’язково буде здоровим!

  • Руслана:

    Будь ласка оприлюдніть програму фестивалю”Гуцульська бринзя”

  • Martin:

    Pošlite mi program.

    ďakujem

  • 2 вересня 2018, неділя

    8:00-12:00 – розгортання експозицій виставок народних умільців та ярмарки-продажу тваринницької продукції вівчарства, вул. Буркут, амфітеатр ,,Буркут”;

    9:00-10:30 – конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю, ресторан ,,Європа”, адреса: м. Рахів, вул. Миру, буд. 42;

    11:00-11:45 – хід святкової колони від вулиці Богдана Хмельницького до амфітеатру “Буркут”; презентація промо-ролика про бриндзю;

    11:45-12:30 – урочисте відкриття ХVІIІ гастрономічного фестивалю-ярмарку ,,Гуцульська бриндзя”, запалення полонинської ватри;

    12:00-20:00 – презентація продукції Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, на стенді Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, парк ,,Буркут”;

    12:00-17:00 – майстер-клас з приготування нетрадиційних вишуканих страв з бриндзею, на стенді Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів, парк ,,Буркут”;

    12:30-14:00 – огляд експозицій виставок народних умільців населених пунктів та ярмарки-продажу тваринницької продукції вівчарства;

    14:00-22:00 – концертно-розважальна програма.

    Гостей свята розважатимуть: Народні артисти України – Віктор Павлик і Степан Гіга, Заслужений артист України Павло Доскоч, Андріана, квартет ,,Гетьман”, гурт ,,Будьмо”, Оксана Романюк, Василь Михайлович, Галина Баранкевич. Ведучий та улюбленець публіки – гуморист Ігор Іванків.

Залишити коментар