Чорниці

Перший в Україні фестиваль чорниць «Верховинська яфина» відбудеться 8 серпня 2010 року у селі Гукливе, Закарпатської області. Місце проведення вибрали не просто так, а з підтекстом. Село розташоване в серці Боржавської Полонини у підніжжя гори Великий Верх, на полонині якої росте одне з найбільших “чорничних полів” в Україні.

Організатори фестивалю відмічають, що для популяризації гастромонічних принад краю створено вже чимало кулінарних фестів. А от на Воловеччині їх майже не має. Найпопулярніші продукти району – гриби та яфини. Оскільки фестиваль грибів в області вже є, то, щоб не повторюватися, вирішили вшанувати «стратегічний» харч горян – яфину. Чорниці, обіцяють автори свята, буде вдосталь: свіжої, у банках, у млинцях і варениках. Дивуватиме навіть яфинова паленка. Кожен, хто схоче скуштувати ягідок, зможе придбати спеціальну дегустаційну ложку і перепробувати нею чорничні делікатеси. Не забули організатори і про розваги: верховинські гудаки, квадропробіг та чорничні конкурси з призами. Під час свята збираються також відкрити оригінальний бронзовий пам’ятник яфині із рельєфним зображенням ягоди.

  • У цьому місяці, на Закарпатті, відбудеться ще один смачний фестиваль – сливового леквару.
    Час і місце проведення: 29 серпня, 2010 р., с. Геча, Берегівського району.

  • Роман Жук:

    А яфиневий пейнтбол у білих лахах там буде? А потім відповідно можна нерешті покласти “крапку” у вічній боротьбі який з пральних порошків та супер відбілювачів кращий – ДОСЯ чи ТАЙД :))))
    Аби в такому тесті не заплямували репутацію усім порошкам без вийнятку 🙂 Зате після такого випробування наступного року вийдуть спецільні версії засобів типу: “Сила Яфин”, “Яфинсила” … оце пропіаримо ЯФИНИ наші 🙂

    А якщо серйозно, то це – Ухтезно!!! Хочу туди!!!

  • 7-8 серпня 2010 року на Закарпатті пройде ще один фестиваль – голубців, у селищі Великий Бичків Рахівського району. Очікується, що на фестивалі буде представлено близько понад 20 видів цієї страви. Гурмани зможуть поласувати голубцями на різний смак. Вегетаріанці матимуть змогу скуштувати пісні голубці: з картоплею, гречкою, морквою з часником та звісно бриндзою. Будуть і традиційні гуцульські голубці – з кукурудзяною крупою, угорські – з копченим мясом, та паприкою у квашеній капусті. Для лісників – із квашеною капусти та вудженим мясом. Для дітей – голубці з вареною квасолею. Та найсмачнішими на Закарпатті вважають голбці розміром з мізнець.

  • admin:

    ФОТОЗВІТ про фестиваль “Верховинська яфина” дивіться та читайте тут: http://igormelika.com.ua/moi-karpati/zhittya-buttya/na-zakarpatti-vidkrili-pamyatnik-chornici

Залишити коментар