Настоянки, наливки, лікери, бальзами… На земній кулі практично немає народів, які взагалі не вживали б алкоголю. І, як не дивно, ми, українці, не унікальні в цьому. Ще з давніх-давен люди навчилися використовувати природні ресурси для лікування різних недугів. Справа в тому, що будова і закони життєдіяльності рослинних клітин і людського організму одинакові. Так, за допомогою рослин з лікувальними властивостями, можна успішно лікувати багато людських захворювань. Сьогодні ми з Вами приготуємо чудодійні «ліки» які зцілюватимуть не тільки наше тіло, але й душу.

Лікувальні властивості настоянок давно відомі слов’янським народам. Виробництво алкогольних напоїв з використанням трав, коріння, квітів, має таку ж стародавню історію, як і горілка. Проте на відміну від останньої, банальної оковитої, ми приготуємо унікальний «еліксир життя» – благородну і корисну настоянку/наливку на карпатському різнотрав’ї. Внаслідок цього, Ваш звичайний домашній бар, перетвориться на цілющу «зелену аптеку»…читати далі»»»

  • «Ліки від Меліки» – так жартують мої друзі, дегустуючи духм’яну настоянку, закусуючи запашним закарпатським салом. Цілющий напій я завжди беру з собою відправляючись в похід Карпатськими горами. Увечері, у колі друзів, облаштувавшись біля ватри, чудодійний еліксир, настояний на трав’яному зіллі, здатний швидко зняти втому, відновити сили та покращити травлення шлунку. Проте, ігнорувати застереження «минздрав» також не варто: «Хто не часто випиває попередить мушу: той здорове тіло має і спокійну душу!»

    «Весна, літо, осінь, зима… і знову весна»

    Перед тим як відправитись у мандри, раджу виглянути у вікно: якщо на дворі явні ознаки зими, то в дорогу варто взяти «зігріваючу» настоянку. Підійде медовуха, настоянка з ялівцю, кориці, з прополісом та червоним перцем, настоянка на цедрі цитрусових.

    Але, якщо вас у дорозі зненацька застала весна, то тут доречними напоями будуть вітамінні настоянки з плодів та листя брусниці, плодів та квітів шипшини, настоянка з малини, ромашки, звіробою.

    Вам нікуди сховатися від спеки? Показник термометра вище відмітки +30? В такі дні рекомендую вживати напої із запахом літа: настоянку з меліси, медунки, квіток бузини, герані лісової, м’яти, гвоздики. Вишукані нотки лісових квітів, довго залишатимуться на ваших вустах, гарантією чудового настрою на цілий день!

    “В небі хмари дощові, тиск упав, ворона кряче… Віє вітер в голові. Що це, справді?! –Осінь наче…” Осіння пора. Час роздумів і депресій. В ці дні напоїть свою душу яскравими емоціями які приховані в настоянках з чабрецю, волошки синьої, лісових суниць, пелюсток троянд, горобини.

    І найголовніше: пакуючи наплічник у далеку дорогу, обов’язково візьміть з собою настрій! Якщо ж його не опинилося під рукою, загляньте у бар – свою «домашню корчму», де причаїлися різнокольорові пляшечки з чудодійним еліксиром, насиченого карпатським духом, пахощами трав та розмаїттям квітів.

  • ну нарешті ти поділився з народом своїми секретними рецептиками :)))
    будемо готувати, дякую! 🙂

    п.с.: “Ліки від Меліки” – влучна назва! :)))

  • Ігор Бурбела: “Ліки від Меліки” – влучна назва! – мені вже навіть радили зареєструвати її як торгову марку :))

  • Ігор М.: я вважаю доречна порада, і буде мати подвійний сенс: гори лікують душу, а настоянки – тіло! 🙂