Ой мій таточку, випий чарочку, розкажу я тобі усю правдочку (народна пісня)

Кажуть, що «правда» – схожа на гіркий напій, неприємний на смак, проте поновлюючий наше здоров’я. Саме останньому і присвячується ця стаття – правдивій розповіді про напої, які  здатні зцілювати не тільки наше тіло, але й душу. При цьому варто зауважити, що на відміну від гіркого напою «правди», наш льох буде наповнений солодкими  настоянками і наливками на основі карпатського трав’яного зілля, лісових та польових квітів, різних плодів і магічних коренів. Ще з давніх-давен люди навчилися використовувати природні ресурси для лікування різних недугів. Справа в тому, що будова і закони життєдіяльності рослинних клітин і людського організму одинакові. Тому, за допомогою рослин з лікувальними властивостями, можна успішно лікувати багато людських захворювань. Такими чудо-травами надзвичайно багата  Карпатська флора. Ми ж з вами виділимо найвживаніші лікарські трави, зокрема деякі прянощі, спеції та плоди, на яких будуть настоюватися наші чудодійні напої. Таким чином, розмаїття карпатського різнотрав’я, дасть вам змогу приготувати унікальні та корисні спирто-ефірні витяжки, перетворивши ваш звичайний домашній бар у цілющу «зелену аптеку».

Н а с т о я н к а ____________________________________________

Настоянка – це алкогольний напій, який отримують в процесі холодного настоювання різних трав, спецій, прянощів на спиртовому розчині, в результаті чого цей розчин насичується ароматичними речовинами. Такий спосіб забезпечує максимальне збереження цілющих властивостей напою, виключаючи подальшу його термічну, хімічну чи будь-яку іншу обробку. Для виготовлення настоянки використовуються свіжі або висушені рослини. Цю сировину витримують у спиртовому розчині до тих пір, поки всі ефірні масла і біологічно активні речовини із рослин розчиняться в спирті. При настоюванні сировину періодично зціджують. Після чого, розчин знову заливають і збовтують. Тривалість приготування настоянки залежить від виду сировини і температурного режиму. Період настоювання, як правило, відбувається впродовж 3-5 тижнів при температурі 18-24°C у затемненому місці. Використовуючи для настоювання „сирі” трави, варто помістити їх в темну пляшку чи банку не більше як на 2-3 доби. Інакше можемо отримати продукт блідо-жовтого кольору із запахом трави. Для настоювання трав краще брати „чистий” спирт – висококонцентрований, а водою розбавляти вже після закінчення процесу настоювання. За міцінстю (%) настоянки поділяються на три категорії: гіркі – які містять 25-60% спирту, напівсолодкі – 25-40% спирту і солодкі – 16-25% спирту. Останні, більше схожі до наливок, про які ми поговоримо трохи пізніше. Рецепт приготування настоянки доволі узагальнений і тому готується за власним смаком:

0,4 л горілки/2 ч.л. цукру/100 гр. води/1-2 ч.л. рослинного екстрату

Для цього цукор розчиняємо у воді, змішуємо з горілкою і додаємо рослинний екстрат. В результаті отримуємо м’який алкогольний напій з тонким і вишуканим ароматом. А експерименти з одночасним змішуванням різних сортів трав, дадуть вам змогу отримати свій, індивідуальний смаковий букет. На думку дієтологів, настоянка має багато корисних властивостей. Адже вона виготовлена з лікарських рослин, які покращують обмін речовин в організмі людини та зміцнюють імунітет.

Готовий продукт не рекомендується зберігати в занадто холодному місці, так як низька температура може викликати осад та помутніння напою. Нижче наведений перелік та лікувальні властивості деяких лікарських рослин для приготування настоянок на основі спиртового концентрату:

 

Українська назва Латинська назва Лікувальні властивості
Береза бородавчаста Betula pendula жовчогiнний, сечогiнний, протизапальний, антиатеросклеротичний, спазмолiтичний, ранозагоювальний, протигрибковий засіб
Брусниця

(листя)

Vaccinium vitis-idaea Антисептична й протизапальна дія, сечогінний і дезинфікуючий засіб
Бузина чорна

(суцвіття)

Sambucus nigra потогінний і сечогінний засіб
Волошка синя Centaurea cyanus жовчогiннi, дезинфiкуючi, протизапальнi, спазмолітичні, сечогiннi властивості
Гвоздика дельтоподібна Dianthus deltoides болетамувальнi, кровоспиннi, протизапальнi властивостi
Герань Роберта Geranium robertianum запальні процеси шлунково-кишкового тракту, злоякісні пухлини
Деревій звичайний Achillea millefolium апетитний засіб, при порушенні обміну речовин, а також кровоспинний і потогінний
Звіробій звичайний Hypericum perforatum в’яжучий, протизапальний і тонізуючий засіб
Золототисячник Centaurium erythrаea протизапальний, кровоспинний, болетамувальний засіб, посилення апетиту
Липа серцелиста Tilia cordata гіпотензивний, потогiнний, сечогiнний, жовчогiнний, протизапальний, седативний, болетамувальний засіб
Медунка лікарська Pulmonaria officinalis протизапальний, в’яжучий, жовчогінний, гепатопротекторний, гіпотензивний, сечогiнний засіб
Меліса лікарська Melissa officinalis гепатопротекторний, протиспастичний, спазмолiтичний, седативний, протизапальний, бактерицидний, протипухлинний засіб, та стимулююча дiя на шлунково-кишковий тракт
Мята Mentha дезинфікуючий і протизапальний засіб
Нагідки лікарські Calendula officinalis протизапальний, бактерицидний, гiпотензивний, гепатопротекторний, ранозагоювальний, спазмолiтичний, сечогiнний засіб
Ромашка лікарська Chamomilla recutita жовчогінна, збуджує апетит, знiмає спазми мускулатури шлунково-кишкового тракту, проявляє болетамувальнi, заспокiйливi властивостi
Солодка гола

(корінь)

Glycyrrhiza glabra відхаркувальний, протизапальний, спазмолітичний, сечогінний, антигістамінний, протиалергічний, антибіотичний засіб
Суниці лісові

(листя і квіти)

Fragaria vesca покращення травлення, сечогiнний, жовчогiнний, антимiкробний, протизапальний, цукровознижувальний засіб
Цмин пісковий Helichrysum arenarium спазмолiтичний, антибактерiальний, протизапальний, сечогiнний засіб
Чебрець Thymus serpiyllum антибактерiальний, заспокiйливий, спазмолітичний, знеболюючий, вiдхаркувальний засіб
Шавлія лікарська Salvia officinalis в’яжучий, протизапальний, дезинфiкуючий, вiдхаркувальний, естрогенний засіб
Ялівець звичайний

(гілки з плодами)

Juniperus communis дезинфiкуючий, відхаркувальний, протизапальний засіб

З а г о т і в л я _____________________________________________________________________

 

Як правило, для заготівлі використовують лише ті частини рослин, в яких містяться лікарські речовини. В різні періоди року, рослини можуть містити абсолютно різну кількість активних лікувальних речовин, а інколи навіть і повністю втрачати їх, або зберігати їх в незначній мірі. Тому цінність сировини, що заготовляється, напряму залежить від термінів її збору:

Листя – збирають в період цвітіння рослин

Квіти – збирають в період повного цвітіння

Плоди – збирають у момент їх повної стиглості

Коріння і кореневища – збирають восени або ранньою весною

Після сушіння, рослини не повинні втратити свій колір і аромат. Зберігати висушені плоди та рослини слід в паперових пакетах, коробочках, скляних банках з кришками.

Н а л и в к а _______________________________________________________________________

Готується переважно з ягід, фруктів та лісових плодів. Від настоянки наливка відрізняється меншим вмістом спирту, більшим вмістом цукру та плодового екстрату. Наливку отримують шляхом змішування горілки (спирту) з ягодами чи фруктами. Процес дозрівання може тримати від декількох тижнів до декількох місяців.

Для приготування наливки важливо дотримуватись двох основних процедур: взбовтування і зціджування. Перша процедура, необхідна для перемішування розчинника, з метою забезпечення рівномірної концентрації речовин. В результаті цього, всі хімічні речовини активно взаємодіють між собою, а виділення соку із ягід відбувається більш інтенсивно. А зціджування і фільтрація необхідні для збагачення сировини киснем, що сприяє дозріванню наливки. Для цього розчин проціджують через тонку марлю або багатошарову паперову серветку.

Знавці стверджують: для того, щоб отримати справжню наливку, не достатньо знати технологію її приготування – до цього процесу повинен бути творчий підхід! Майбутній напій треба полюбити всією душею і віддати йому всі свої найдобріші думки та помисли. Нижче наведений перелік та лікувальні властивості плодів деяких лікарських рослин, для приготування наливок:

Українська назва

Латинська назва

Лікувальні властивості

Аніс звичайний Anisum vulgare вiдхаркувальний, антисептичний, протизапальний засіб
Барбарис звичайний Berberis vulgaris L. заспокiйливий, протизапальний, жовчогiнний, кровоспинний та сечогiнний засіб
Брусниця Vaccinium vitis-idaea антисептична й протизапальна дія, сечогінний і дезинфікуючий засіб
Глід колючий Crataegus oxycantha препарати глоду проявляють кардiотонiчну, седативну, десенсибiлiзуючу активнiсть
Горобина чорноплідна Aronia melanocarpa гiпотензивний, спазмолiтичний, протизапальний, капiлярозмiцнюючий, жовчогiнний засіб
Калина звичайна Viburnum opulus кровоспинний, в’яжучий, заспокiйливий, сечогiнний засіб
Лимонник китайський Schizandra chinensis препарати лимонника стимулюють центральну нервову систему, пiдвищують розумову i фiзичну працездатнiсть, пiдвищують стiйкiсть органiзму до несприятливих умов, регулюють кровообiг, посилюють гостроту зору
Ожина сиза Rubus caesius в’яжучий, протизапальний, бактерицидний, ceчогінний, седативний, гiпотензивний, противiрусний, спазмолiтичний, жарознижувальний засіб
Суниці лісові Fragaria vesca покращення травлення, сечогiнний, жовчогiнний, антимiкробний, протизапальний, цукровознижувальний засіб
Терен звичайний Prunus spinosa вяжучий, жовчогінний засіб
Чорниця звичайна Vaccinium myrtillus антисептичний, в’яжучий, протизапальний, сечогiнний, жовчогiнний, спазмолiтичний засіб
Шипшина Rosa majalis протицинготний, антисклеротичний, протизапальний, антиоксидантний засіб
Ялівець звичайний Juniperus communis дезинфiкуючий, відхаркувальний, протизапальний засіб

Окрім дарів лісу, для приготування наливок часто використовують різні садові ягоди і фрукти: сливу, вишню, абрикос, смородину, горобину, малину, полуницю та інші. Неординарності напою можуть додати натуральні ароматизатори (кориця, кардамон, гвоздика, ваніль, мускатний горіх) які додають у настоюваний розчин за 7-10 днів до закінчення його терміну «дозрівання».

Б у д ь м о !

Процес приготування настоянок/наливок справа доволі клопітка. Проте ваші старання, а відповідно і результат, можуть перевершити найсміливіші сподівання. Не бійтеся експериментувати, навіть якщо вам здається, що ви поєднуєте непоєднуване. Створюючи нові ароматичні «букети», вони обов’язково порадують вас та здивують ваших гостей своєю вишуканістю, неординарністю та різноманіттям неперевершених смакових відтінків. Будьмо здорові!

Тернівка
Горілка – 2 л, терен – 2,3 кг, цукор – 1 кг.
Стиглий терен покласти в 8-ми літрову бутель і пересипати цукром. Обв’язати марлею і виставити на сонце на 6 тижнів. Коли терен перебродить, влити туди 200 мл горілки і дати постоятись 4 місяці. Після цього процідити наливку, влити ще 1,8 л горілки, все вилити в емальовану каструлю, закип’ятити, остудити, розлити по пляшках, щільно закупорити, залити парафіном. Готову продукцію помістити в ящик та засипати сухим піском. Тримати в сухому прохолодному місці. До вживання наливка буде готова через 5 місяців.

Наливка з барбарису
0,5 кг барбарису, 1 літр горілки, цедра  1 лимона, кориця, 2-3 шт. гвоздики, цукровий сироп: 250 г цукру на 200 мл води.
Ягоди подавити, додати прянощі, залити горілкою і залишити на 10 днів у закритому посуді при кімнатній температурі. Настояну рідину процідити та додати до неї цукровий сироп. Витримати 3 дні у прохолодному місці.

Вишнева наливка
2 кг вишні без кісточок, 1 кг цукру, 6-7 шт. гвоздики, ванілін, 10 г кориці, 1 мускатний горіх. Інгредієнти змішати і залишити на сонці на 8-10 діб. Потім додати 1 л горілки, витримати ще 4 тижні після чого розлити в пляшки.

Наливка з чорносливу
Чорнослив миють, видаляють кісточки, ріжуть на шматочки, засипають у пляшку, заливають спиртом і горілкою з розрахунку на 600 г чорносливу 0, 5 л спирту і 2 л горілки, настоюють 1, 5 місяця, періодично струшуючи бутель. Після цього настій зливають, фільтрують і закупорюють. Чорнослив заливають водою в кількості, що дорівнює злитому настою, настоюють 3 доби, зливають, змішують з раніше злитим настоєм і настоюють до повного випадання осаду. Потім зливають з осаду, додають за смаком цукор, розливають, закупорюють.

Спотикач
Горілка – 750 мл, чорна смородина – 1 кг, цукор – 1 кг, вода – 3, 5 склянки.
Чорну смородину перебрати, ретельно вимити, обсушити на рушнику, викласти в емальовану миску і потовкти. Потім перекласти в полотняний мішок для стікання соку. З цукру і води зварити густий сироп. У цей сироп влити смородиновий сік і ще раз закип’ятити. Зняти з вогню, влити горілку і добре розмішати. Знову поставити на невеликий вогонь і, не доводячи до кипіння, безперервно помішуючи довести наливку до певної густини. Після цього “Спотикач” остудити, розлити в пляшки, закупорити і зберігати в сухому прохолодному місці.

Настоянка з м‘яти
Горілка – 1,3л, сушена м’ята – 30 г, для сиропу  200 г води, 200 г цукру. Горілку настоювати на сушеній м’яті протягом трьох днів. Після цього настій злити і окремо приготувати сироп. Для цього закип’ятити воду з цукром і весь час помішуючи, влити в нього настояну горілку. Суміш розлити в пляшки, закоркувати, та залишити на тиждень у теплому місці.

____________________________________________________________________________________________

Автор: Ігор Меліка ©  (Фото автора)

  • «Ліки від Меліки» – так жартують мої друзі, дегустуючи духм’яну настоянку, закусуючи запашним закарпатським салом. Цілющий напій я завжди беру з собою відправляючись в похід Карпатськими горами. Увечері, у колі друзів, облаштувавшись біля ватри, чудодійний еліксир, настояний на трав’яному зіллі, здатний швидко зняти втому, відновити сили та покращити травлення шлунку. Проте, ігнорувати застереження «минздрав» також не варто: «Хто не часто випиває попередить мушу: той здорове тіло має і спокійну душу!»

    «Весна, літо, осінь, зима… і знову весна»

    Перед тим як відправитись у мандри, раджу виглянути у вікно: якщо на дворі явні ознаки зими, то в дорогу варто взяти «зігріваючу» настоянку. Підійде медовуха, настоянка з ялівцю, кориці, з прополісом та червоним перцем, настоянка на цедрі цитрусових.

    Але, якщо вас у дорозі зненацька застала весна, то тут доречними напоями будуть вітамінні настоянки з плодів та листя брусниці, плодів та квітів шипшини, настоянка з малини, ромашки, звіробою.

    Вам нікуди сховатися від спеки? Показник термометра вище відмітки +30? В такі дні рекомендую вживати напої із запахом літа: настоянку з меліси, медунки, квіток бузини, герані лісової, м’яти, гвоздики. Вишукані нотки лісових квітів, довго залишатимуться на ваших вустах, гарантією чудового настрою на цілий день!

    “В небі хмари дощові, тиск упав, ворона кряче… Віє вітер в голові. Що це, справді?! –Осінь наче…” Осіння пора. Час роздумів і депресій. В ці дні напоїть свою душу яскравими емоціями які приховані в настоянках з чабрецю, волошки синьої, лісових суниць, пелюсток троянд, горобини.

    І найголовніше: пакуючи наплічник у далеку дорогу, обов’язково візьміть з собою настрій! Якщо ж його не опинилося під рукою, загляньте у бар – свою «домашню корчму», де причаїлися різнокольорові пляшечки з чудодійним еліксиром, що насичений карпатським духом, пахощами трав та розмаїттям квітів.

  • Alena:

    На фото суниці. Поки в нас не відійшли, як приготувати настоянку із суницями?

Залишити коментар