“Рибний день» на Берегівщині”
2-3 квітня 2011 р. у зоні відпочинку біля Березького озера (Закарпаття, Берегівський р-н, біля села В. Береги) пройшов черговий Березький фестиваль риболовів та угорської ухи. Головну роль на фестивалі відігравали знавці приготування рибних страв, котрі змагалися за здобуття титулу майстрів приготування угорської ухи золотого, срібного та бронзових ступенів.
Щоб рибки їсти, треба в воду лізти
Харчуватися рибою люди почали ще в доісторичні часи. Невідомо, як вони тоді її обробляли: можливо, спочатку їли сиру, потім вирішили запекти на вугіллі, потім навчилися сушити і в’ялити, а коли з’явилася сіль, то почали ще й засолювати. Ще в сиву давнину, люди вважали, що Земля тримається на трьох рибинах – китах, які плавають в безмежному всесвітньому океані. Такі уявлення можна зустріти у багатьох народів. Наприклад індіанці Перу вірили в те, що першою на світі була риба, створена у “горішньому світі”, яка породила всіх інших риб, які в свою чергу, породили людей. У іранців і сусідніх їм народів риба – рятівник бога – чисте створіння. У кельтських народів риби – символ Вищої Мудрості і провісництва. Зокрема в Японії, Китаї та інших країнах Азії особливо шанують коропа. Короп символізує молодість, наполегливість, силу. Водночас у багатьох народів риба – символ життя, плодючості, кохання.
Риба – емблема правовірних іудеїв. В раю, за іудейськими уявленнями, харчуються саме рибою. Старий єврейський Великдень святкують в місяці Одар, що означає “риба”. В християнстві, та й у інших найпоширеніших релігіях як буддизм та іудаїзм, риба відіграє дуже велику роль. Було помічено, що букви грецького слова риба (IX0YS), складають перші літери слів (грецькою), що означає “Ісус Христос, Божий Син, Спаситель”.
Майже кожен із нас чув біблійну історію, коли Ісус Христос нагодував п’ять тисяч людей хлібом і рибою. За прикладом Ісуса послідував і фестиваль риболовів на Берегівщині, який також досхочу нагодував рибою всіх присутніх, гостей та журналістів. Щодо останніх, варто зазначити, що представникам ЗМІ поталанило найбільше, бо напередодні свята вони отримали від організаторів фесту «талон» на безкоштовну дегустацію рибних страв. Тож свято риболовів та ухи починається!
Про те, що до раціону людини повинна входити риба, дієтологи стверджують вже не одне десятиріччя. Саме в рибі містяться речовини, що сприяють зниженню рівня жирів у крові, беруть участь у регулюванні тиску, захищають від діабету, послаблюють головний біль та біль у суглобах при артритах. Також в рибі є дуже цінні для нашого організму білки, вітаміни, мікроелементи та інші компоненти, в тому числі і дуже корисні “омега-3” жирні кислоти. Їх особливість – високий вміст вітамінів А і D. Крім того, в рибі багато мікроелементів – йоду і фтору (їх дефіцитом страждають практично всі жителі України). Варто також зауважити, що риба, порівняно з м’ясом і курятиною перетравлюється значно краще і швидше (риба залишається в шлунку 2-3 години, а м’ясо – 3-4). Науковці стверджують: річне споживання риби і рибної продукції в Україні коливається в межах 12-15 кг на душу населення. А міжнародні медичні норми вказують: цей показник повинен складати 20 кг.
Впродовж дня, команди кухарів жваво та майстерно поралися біля свої казанів чаклуючи над запашною рибною юшкою. По-угорськи ця страва називається “халасле” – суп із риби. І, як правило, цей диво-суп щедро приправлений червоною солодкою паприкою. Головною ж запорукою смачної юшки є якісний бульйон з рибопрдуктів. Для цього спочатку відварюють риб’ячі голови, хребет, плавники і шкіру. Все це варять з цибулею і сіллю з додаванням зеленого перцю та помідорів. Потім зварену гущу проціджують через густе сито і знову вливають в бульйон. Коли юшка закипить в неї додають філейні шматочки риби і варять ще 10 хвилин. Їдять цю смакоту з домашнім, спеченим в печі білим хлібом, запиваючи м’яким сухим вином.
Березьке озеро – це мальовничий затишний куточок, де можна відмінно провести свій вікенд з друзями та сім’єю. Рибалка, купання, катання на човнах, проживання в дере’яних котеджах на березі смарагдового озера, зроблять ваш відпочинок яскравим і незабутнім! Також існує можливість проживання в наметах в лісовій зоні на березі озера. Одним словом, рай для відпочинку і рибалок! Тому і не дивно, що саме березьке озеро стало візитною карткою Берегівщини для проведення фестивалю риболовів та угорської ухи.
На святі рибу варили, запікали, смажили, фарширували, готували у фритюрі, шкварили на грилі, дегустували і все це вином запивали! При цьому, як і належить рибі, вона просто мовчала, ні пари з вуст. Риба загалом вважається німою, тому існує багато приказок з порівняннями: “німий, як риба”. Однак риби між собою вміють добре спілкуватися тільки їм відомим способом, тому першу виловлену рибину рибалки випускають назад у річку з проханням привести “батька, матір, сестру, брата”. На відміну від риб не мовчали на фестивалі лише художні фольклорні колективи, які вражали гостей своїм співом і танцями, колоритними костюмами, різними сценками. Зокрема для кухарів – учасників фестивалю було організовано змагання, хто найшвидше почистить рибу. Кумедний конкурс заставив глядачів активно вболівати за свої улюблені команди та підтримувати їх аплодисментами. Близько обіду, кулінарна зона березького озера могла задовільнити найвибагливішого гурмана, пропонуючи йому найвишуканіші види ухи (халасле), випивку, закуску і солодощі! Свято у розпалі! Їж, пий і закусуй!
Наступного дня, у неділю, фестиваль риболовів продовжили змагання між рибалками, у ході яких було визначено, найбільш майстерного рибалку. Також журі визначило переможців у кількох категоріях. Переможці отримали призи за найбільшу спійману рибу, за найбільшу кількість виловленої риби, та за найбільшу сумарну вагу улову. Також було відзначено найрезультативнішого учасника-жінку, представника юнацької вікової групи та найстаршого і наймолодшого учасників суперництва.
За даними туристично-інформаційного центру Закарпаття, в 2010 році в області було проведено понад 300 різнопланових фестивалів. Організатори фестивалів запевняють, що завітавши на Закарпаття, гостям не буде коли нудьгувати. Фестивальний сезон 2011 тільки починається і карпатський край щиро запрошує всіх прихильників колоритного відпочинку обов’язково відвідати цю сонячну фестивальну країну! До нових зустрічей!
____________________________________________________________________________________________
© Ігор Меліка, 2011
ВІДЕОрепортаж з фестивалю рибальства та угорської ухи на каналі “Інтер”
Ну нічого собі – рибний день!
Нє, ну все, ти мене рознервував… я точу лижі.
Роман Печижак: попереджав же ж, неодноразово, на голодний шлунок подібні статті не переглядати :))
надзвичайно смачно виглядає… 😉
Ищу девушку которая любит чистить рыбу и умеет копать червей, одевать их на крючок, со своей моторной лодкой. Фото лодки обязательно!!!
Пьяные челябинские рыбаки ночью поймали русалку. Наутро оказалось, что
это сом, и всем стало стыдно…
Чистя на кухне уже двадцатую рыбу, жена раздраженно говорит
своему мужу-рыбаку:
– По-человечески тебя прошу! На рыбалке ПЕЙ ВОДКУ!!!
Рыболов хвастает перед приятелями:
– В прошлое воскресенье я поймал щуку – вот, как моя рука!
– Брось заливать! Таких волосатых щук не бывает!
Количество желаний возрастает до 50-ти раз, если “Золотую Рыбку”
положить на раскалённую сковороду.
Дуже смачні фотографії і розповідь! Вже знаю, що у нас сьогодні буде на вечерю! 🙂
Игорь, не издевайся, до обеда еще сколько времени, а тут такие кулинарные соблазны, что можно слюнькой подавиться )))
http://igormelika.com.ua/wp-content/uploads/2011/04/Igor-Melika-fest-02.04.11.-14.jpg гарна фоточка