9 травня 2013 року оздоровчо-рекреаційний комплекс «Термальні Води Косино» організує справжнє кулінарне свято. До Дня перемоги на території закладу пройде перший закарпатський чемпіонат з приготування бограчу – страви праугорських племен, яка вже стала традиційною для жителів Закарпаття. Організатори заходу запрошують до участі усіх бажаючих. Призовий фонд змагань – 25 тисяч гривень!

Тож, якщо ви любите готувати страви на відкритому вогні, захоплюєтеся закарпатською кухнею, знаєте секрети приготування найсмачнішого бограчу – ви вже потенційний учасник чемпіонату. Залишається лише зібрати кулінарну команду однодумців і надіслати реєстраційний лист з короткою інформацією про себе на електронну адресу оргкомітету змагань: kosino@ukr.net Організатори заходу обов’язково зв’яжуться з вами найближчим часом.

Умови участі в конкурсі: ______________________________________________________________________

• Вік учасників команд – від 20 років
• Форма одягу учасників команд: вітається стилізоване національне вбрання
• Під час приготування страв команди використовують власні продукти та кухонний інвентар
• Мінімальна ємність казана для приготування бограчу – 50 літрів
• Організатори забезпечують учасників водою, дровами, а також доступом до електромережі
• Кожна команда, крім основної страви, має приготувати ще одну, на власний розсуд, додаткову страву
• Переможця визначатимуть члени журі конкурсу
• Заявки на участь у конкурсі приймаються до 26 квітня включно

Головний приз кулінарного чемпіонату — 25 тисяч гривень.

Угорське слово “gulya” означає стадо корів, а “gulyas” – пастух корів. Відповідно, “gulyas hus” (hus – означає мясо) або скорочено “gulyas”, перекладається як «м’ясо по-пастушому». На протязі багатьох століть пастухи варили м’ясо у своїх знаменитих “bogracs” (казанках). Звідси і походить назва страви “bogracs gulyas” – гуляш зварений у казані. Бограч-гуляш (бограч-гуйяш), по праву можна вважати закарпатською стравою, адже цей край налічує багато угорських міст і сіл, традиції куховарства яких вже давно асимілювалися з кулінарними уподобаннями закарпатців.

Чемпіонат з приготування бограчу – це кулінарний відпочинок на природі та споживанням найсмачніших страв закарпатської народної кухні. Таємниці приготування страв на живому вогні, національний стиль, неповторний колорит і карпатська гостинність, змушують повертатися туриста на Закарпаття за новою порцією вражень.

Залишити коментар