18 вересня 2016 року в селі Мала Добронь Ужгородського району відбудеться щорічний фестиваль «Доброньська Паприка-2016». Фестиваль проводиться з метою відтворення та популяризації угорської національної кухні з використанням червоного перцю (паприкаи), розвитку угорського та українського самодіяльного мистецтва, народних звичаїв, традицій та обрядів, сприяння розширенню мистецько-художнього світогляду учасників; пошуку і підтримки здібних, обдарованих особистостей, встановлення тісних творчих стосунків між аматорами району.

У програмі фестивалю “Доброньська паприка-2016” візьмуть участь працівники закладів культури Ужгородського району, гості з інших районів Закарпаття, гості з Угорщини, самодіяльні художники.

Програма фестивалю:

18 вересня, неділя

11:00 – заїзд, розміщення та реєстрація учасників фестивалю за адресою: Мала Добронь, вул. Кошута (стадіон)
14:30 – концертна програма; перегляд виставки робіт народних умільців району; конкурсні огляди угорської кухні (вироби з паприки); спортивні ігри та атракціони
17:30 – вечір відпочинку “Добронська паприка” та святковий феєрверк

Угорська кухня неможлива без перцю

Село Мала Добронь розташоване поблизу кордону з Угорщиною за 25 км від Ужгорода. Традиційна угорська приправа – паприка є символом цього закарпатського села. Майже в кожній хаті тут вирощують це «червоне золото». Стручки перцю селяни не продають, а сушать і перемелюють, в результаті чого отримують порошкоподібну спецію. Так роблять чи не у кожному дворі. Урожай паприки селяни збирають наприкінці серпня – на початку вересня. Кожну перчину нанизують на міцні нитки й вивішують в обійсті під сонце. Більш «ліниві» газди, поміщають урожай у довгі сітчасті мішки, підвішуючи їх під дахом чи балконом своєї хати. Паприка добре росте як у відкритому грунті так і в парниках. У Великій Доброні десятки років сіють ”Добронську”. Цей сорт вивели тут, у селі. У селі існує також підприємство по переробці перцю і виготовленню паприки, яке постачає цією приправою, в основному, закарпатські магазини. Угорська кухня неможлива без перцю. Паприку щедро додають майже в усі угорські національні страви. Приправа додає стравам пікантного смаку та червонуватого кольору.

Місце проведення: Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Мала Добронь, вул. Петефі, 56, Малодобронська сільська рада. Телефон для довідок: (0312) 71-52-49; 71-52-16

Залишити коментар