Пошук за тегами
Фото-тест
Знавець Карпат
Метеопрогноз
Погода в Карпатах

14-15 вересня 2013 року в селі Мала Добронь Ужгородського району відбудеться щорічний фестиваль «Доброньська Паприка-2013». Фестиваль проводиться з метою відтворення та популяризації угорської національної кухні з використанням червоного перцю (паприкаи), розвитку угорського та українського самодіяльного мистецтва, народних звичаїв, традицій та обрядів, сприяння розширенню мистецько-художнього світогляду учасників; пошуку і підтримки здібних, обдарованих особистостей, встановлення тісних творчих стосунків між аматорами району.

У програмі фестивалю “Доброньська паприка-2013″ візьмуть участь працівники закладів культури Ужгородського району, гості з інших районів Закарпаття, гості з Угорщини, самодіяльні художники.

Програма фестивалю:

14 вересня, субота
15:00 – заїзд, розміщення та реєстрація учасників фестивалю за адресою: Мала Добронь, вул. Кошута
16:00 – концертна програма; перегляд виставки робіт народних умільців району; спортивні ігри та атракціони
20:00 – дискотека; вечір знайомств для зареєстрованих учасників

15 вересня, неділя
13:00 – «Доброньський ярмарок»; конкурсні перегляди угорської кухні (вироби з паприки).
14:00 – урочисте відкриття фестивалю
14:30 – концертна програма
22:30 – святковий феєрверк, вечір відпочинку

Угорська кухня неможлива без перцю

Село Мала Добронь розташоване поблизу кордону з Угорщиною за 25 км від Ужгорода. Традиційна угорська приправа – паприка є символом цього закарпатського села. Майже в кожній хаті тут вирощують це «червоне золото». Стручки перцю селяни не продають, а сушать і перемелюють, в результаті чого отримують порошкоподібну спецію. Так роблять чи не у кожному дворі. Урожай паприки селяни збирають наприкінці серпня – на початку вересня. Кожну перчину нанизують на міцні нитки й вивішують в обійсті під сонце. Більш «ліниві» газди, поміщають урожай у довгі сітчасті мішки, підвішуючи їх під дахом чи балконом своєї хати. Паприка добре росте як у відкритому грунті так і в парниках. У Великій Доброні десятки років сіють ”Добронську”. Цей сорт вивели тут, у селі. У селі існує також підприємство по переробці перцю і виготовленню паприки, яке постачає цією приправою, в основному, закарпатські магазини. Угорська кухня неможлива без перцю. Паприку щедро додають майже в усі угорські національні страви. Приправа додає стравам пікантного смаку та червонуватого кольору.

Місце проведення: Закарпатська обл., Ужгородський р-н, с. Мала Добронь, вул. Кошута (сільський стадіон) Телефон для довідок: (0312) 71-52-49; 71-52-16

Залишити коментар

*