Пошук за тегами
Фото-тест
Знавець Карпат
Метеопрогноз
Погода в Карпатах

8 травня 2016 року оздоровчо-рекреаційний комплекс «Термальні Води Косино» організує чергове кулінарне свято. На території закладу пройде смачний закарпатський чемпіонат з приготування бограчу – страви праугорських племен, яка вже стала традиційною для жителів Закарпаття. Організатори заходу запрошують до участі усіх бажаючих.

Тож, якщо ви любите готувати страви на відкритому вогні, захоплюєтеся закарпатською кухнею, знаєте секрети приготування найсмачнішого бограчу – ви вже потенційний учасник чемпіонату. Залишається лише зібрати кулінарну команду однодумців і надіслати реєстраційний лист з короткою інформацією про себе: kosino@ukr.net Організатори заходу обов’язково зв’яжуться з вами найближчим часом.

Умови участі в конкурсі: _____________________________________________________________________

• Вік учасників команд – від 20 років
• Форма одягу учасників команд: вітається стилізоване національне вбрання
• Під час приготування страв команди використовують власні продукти та кухонний інвентар
• Мінімальна ємність казана для приготування бограчу – 50 літрів
• Організатори забезпечують учасників водою, дровами, а також доступом до електромережі
• Кожна команда, крім основної страви, має приготувати ще одну, на власний розсуд, додаткову страву
• Переможця визначатимуть члени журі конкурсу

Угорське слово “gulya” означає стадо корів, а “gulyas” – пастух корів. Відповідно, “gulyas hus” (hus – означає мясо) або скорочено “gulyas”, перекладається як «м’ясо по-пастушому». На протязі багатьох століть пастухи варили м’ясо у своїх знаменитих “bogracs” (казанках). Звідси і походить назва страви “bogracs gulyas” – гуляш зварений у казані. Бограч-гуляш (бограч-гуйяш), по праву можна вважати закарпатською стравою, адже цей край налічує багато угорських міст і сіл, традиції куховарства яких вже давно асимілювалися з кулінарними уподобаннями закарпатців.

Чемпіонат з приготування бограчу – це кулінарний відпочинок на природі та споживанням найсмачніших страв закарпатської народної кухні. Таємниці приготування страв на живому вогні, національний стиль, неповторний колорит і карпатська гостинність, змушують повертатися туриста на Закарпаття за новою порцією вражень.

Залишити коментар

*