26 серпня 2017 року в с. Геча Берегівського р-ну, що на Закарпатті, відбудеться черговий фестиваль закарпатських сливоварів, або, як його називають місцеві – «Фестиваль леквару».
В селі Гече, що розташоване в Придунайській низовині зі сприятливим теплим кліматом, росте велика кількість сливових садів. Це і спонукає місцевих жителів організовувати щороку «сливове свято», та підтримувати давньоугорські традиції сливоваріння.
У програмі: приготування сливового леквару, виготовлення страв за староугорською рецептурою з використанням сливового повидла (гомбовці, калачі, вареники, вертуни, фанки, кіфлики, сливова паленка – слив’янка). А також конкурс з виготовлення національних страв в номінаціях: “боґрач-гуляш” та “уха по-угорськи”. Крім того, гостей частуватимуть домашніми вином і паленкою на вибір – зі слив, груш, персиків, абрикосів та винограду.
Для переможців по виготовленню сливового повидла нагорода – 30-ти літровий казан та приладдя для варки сливового варення. ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ
За підсумками рейтингу «ТОП-10» кращих кулінарних фестивалів і свят в Україні “Їли-пили-2010”, “Сливовий фестиваль” зайняв почесне третє місце! На завершення організатори обіцяють танці та розваги до світанку.
ФОТОрепортаж з фестивалю “Сливовий леквар″ дивіться та читайте ТУТ