Печінка дуже корисний продукт, який містить поживні речовини. Вона багата білками, мінералами і вітамінами, зокрема, вітаміном С і вітаміном В12. Крім того, в ній міститься залізо, фолієва кислота, рибофлавін, калій, фосфор і інші корисні мікроелементи.
Печінка має ніжний смак і це знаходиться в прямій залежності від віку тварини – чим тварина молодша, тим печінка смачніша. Однією з найкращих вважається печінка куряча. На смак вона дуже ніжна і смачна. Якщо печінка свіжа, то вона повинна бути гладкою і мати коричневий або червоно-коричневий колір.
_____________________________________________________________
Приготування
• 1 кг курячої печінки
• 4-5 цибулини
• 2-3 червоних яблука
• сіль, перець, цукор, мускатний горіх
Печінку помити й обсушити. У гарячу сковорідку з рафінованою олією покласти печінку й не накриваючи обсмажити з однієї сторони, поки не зникне червоний колір. Коли одна сторона печінки підрум’яниться, перевернути і смажити з іншого боку. За 2-3 хвилини до готовності страву посолити і поперчити за смаком. Зверніть увагу, що додавати сіль рекомендується в кінці смаження, так печінка буде набагато ніжніша. Смажити потрібно на помірному вогні 10-12 хвилин до готовності. Готову печінку зняти з вогню і накрити кришкою.
На окремій сковорідці: нарізати напівкільцями цибулю, посолити, посипати цукром (2-3 чайні ложки) і обсмажити на олії до золотавого кольору. Після цього нарізати яблука тоненькими скибочками, додати до підсмаженої цибулі і перемішати. Найкраще для рецепту підходять кисло-солодкі яблука, наприклад сорт Джонатан. Як тільки шматки яблук стануть м’якими, овочево-фруктову суміш посипати молотим мускатним горіхом, перемішати і тушкувати ще 1-2 хвилини. Готовий гарнір повинен мати кисло-солодкий, духм’яний смак.
Накриваємо стіл: на тарілку викласти гарнір – смажену цибулю з яблуками, а зверху шматочки печінки. Страву прикрасити зеленню. Швидко, корисно і смачно. Смачного!
____________________________________________________________________________________________
© Ігор Меліка, 2011. Фото автора