Пошук за тегами
Фото-тест
Знавець Карпат
Метеопрогноз
Погода в Карпатах

Свято Різдва завжди незвичайне, загадкове, хвилююче, та повне таємниць і сюрпризів. В холодні зимові дні та вечори, коли за вікном хуртовина і сніг, нам хочеться тепла і затишку. Зимові свята завжди приносять із собою аромат різдвяної випічки – пряний, зігріваючий і казковий. Не вистачає лише горнятка такого ж ароматного чаю, який, до речі, зовсім не складно приготувати самому.

Прийнято вважати, що в холодну пору року напої повинні бути зігріваючими. Звичайно можна віддати перевагу гарячим коктейлям з додаванням алкоголю – таким чином ефект тільки посилиться. Втім особливу насолоду можна отримати і від звичайного чаю, варто тільки додати до нього трохи «чарівного» зілля. Таким чином, без особливих зусиль, різдвяний чай можна приготувати самостійно, використовуючи різні прянощі, плоди і трави. Найбільша цінність такого напою полягає в тому, що він не містить жодних хімічних додатків, барвників чи підсилювачів смаку. Його складові – це суто натуральні, природні компоненти, які можна придбати у звичайному продуктовому магазині.

Різдвяний чай «Winter Time»

Опис: зігріваючий, квітково-фруктовий напій з солодкувато-пряним смаком, яскраво-рубінового кольору.
Склад: каркаде (гібіскус), палички кориці, гвоздика, зірчастий аніс (бодян), цедра апельсину, яблуко, хвоя
Смак: насичений, з приємним солодкувато-кислим відтінком та пряним ароматом різдвяних марципанів

Для приготування 100 г сухої суміші чаю:

• гібіскус (каркаде) – 30 г
• кориця – 15 г
• гвоздика – 5 г
• зірчастий аніс – 5 г
• цедра апельсину – 20 г
• сушені яблука – 20 г
• хвоя – 5 г

Спосіб приготування: палички кориці, гвоздику і бодян подрібнити і змішати з цвітом суданської троянди (каркаде). До утвореної суміші додати сушену цедру апельсина, сушені яблука і хвою (молоді верхівки ялинових гілок). Суміш ретельно перемішати. Для заварювання чаю: на склянку окропу кладуть одну чайну ложку суміші. Настоюють не менше 5-7 хвилин. Зберігають чай в скляній посудині.

Основна запорука смачного чаю – це свіжі, якісні спеції і фрукти. Прянощі вносять пікантний відтінок в основну композицію чаю, а освіжаючі тони цитрусових підкреслюють його святковий характер. Крім чудового смаку і запаху, цей напій має цілу низку корисних для здоров’я властивостей завдяки високому вмісту антиоксидантів. Чай «Winter Time» особливо корисний при застуді, до того ж він зміцнює імунітет, зігріває при переохолодженні, покращує травлення, тонізує і добре тамує спрагу. Приємного чаювання і теплих зимових вечорів Вам!

КАРКАДЕ (Hibiscus Sabdariffa)

У пелюстках чаю каркаде знаходяться антоціани, завдяки яким чай набуває насиченого червоного кольору, вони у свою чергу містять вітамін Р (рутин), який сприяє нормалізації тиску та зміцнює стінки судин. Флавоноїди, які посилюють дію антоціанів, очищають організм, покращують метаболізм і виводять непотрібні продукти обміну речовин. Також флавоноїди мають антимікробну антигельмінтну дію. Лимонна кислота, надає чаю кислинки, освіжає, тонізує. Аскорбінова кислота, користь вітаміну С багаторазово посилюється в сукупності з антоціанами і біофлавоноїдами. Пектин і полісахариди, сприяють очищенню кишківника і видаленню токсинів з організму. Протеїни в чаю каркаде, представлені цінними амінокислотами.

КОРИЦЯ (Cinnamomum Verum)

Кориця містить велику кількість корисних речовин, а також унікальну ефірну олію, що є ефективним природним тонізуючим засобом. Регулярне додавання кориці в їжу покращує пам’ять, стимулює роботу мозку, збільшує працездатність. У кориці присутні вітаміни ряду В (В1 – В3, В6, В9) вітамін Е, До і β-каротин. Кориця містить велику кількість мікроелементів : кальцій, магній, залізо, цинк, мідь, марганець. У спеції також присутня дуже цінна речовина – холін. Енергетична цінність прянощі 247 кКал на 100 г, разом з цим кориця входить до числа найефективніших натуральних спалювачів жиру. Так само кориця сприяє зниженню рівня холестерину в крові, що зменшує ймовірність виникнення інфаркту, атеросклерозу, інсульту. Стимулює роботу головного мозку, розширює судини. Швидше позбутися простудних захворювань допоможе саме кориця з медом.

ЯБЛУКА СУШЕНІ (Dried Apples)

Сушені яблука довго зберігають свої поживні речовини, на які не впливає навіть термічна обробка. У сушених яблуках безліч вітамінів: В1, В2, В3, В4, В5, В6, С, Е, К, великий вміст різних корисних елементів: калій, натрій, фосфор, магній, кальцій, залізо, марганець, мідь, селен, цинк, йод та інші. Також сушені яблука містять клітковину, білок, різні кислоти, катехіни, ефірні масла, фітонциди, флавоноїди, харчові волокна, пектини.

Крім цього, яблука допомагають засвоєнню кальцію, що, в свою чергу, є профілактикою остеопорозу та інших захворювань опорно-рухового апарату. Сушені яблука сприяють швидшому перетравленню жирів і білків. Яблука покращують роботу пам’яті, інтелекту, підвищують імунітет. До того ж яблука знижують ризик онкологічних захворювань. Вживання яблук в їжу покращує зір, покращує стан зубів, запобігає карієсу завдяки своїм антибактеріальним властивостям. Також яблука захищають організм від передчасного старіння.

БОДЯН (Illicium verum)

Бодян приблизно на 10% складається з ефірних масел, що містять анетол і терпени. Також в ньому міститься цукор, смоли, танін. Бодян доволі калорійна спеція. У 100 грамах його плодів міститься 337 ккал. Хімічний склад бодяну вартий уваги, він включає в себе: холін, рутин, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, В9, С і РР, а також корисні мінерали: калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь і марганець , залізо, фосфор і натрій. Бодян є чудовим противірусним засобом. Він зміцнює імунну систему, допомагає організму боротися з ГРВІ. Бодян чудово розріджує мокротиння, полегшує кашель і допомагає повернути охриплий голос. Також бодян полегшує роботу кишечника, допомагає боротися з підвищеним газоутворенням і кишковими спазмами. Завдяки своєму цілющому складу бодян допомагає впоратися з деякими типами раку, а також не дає утворюватися бляшкам в артеріях, що є профілактикою інфарктів та інсультів.

ГВОЗДИКА (Syzygium Aromaticum)

Склад гвоздики настільки багатий вітамінами, мікроелементами і іншими речовинами, що відразу стає зрозуміло, звідки у гвоздики такі потужні корисні властивості. Харчова цінність гвоздики пояснюється високим вмістом білку, жирів і вуглеводів. Третину гвоздики складає клітковина – харчові волокна, що впливають на функцію кишечника. Також у складі цієї прянощі знаходиться зола та вода. Близько 20% припадає на ефірну олію, багату цінними ароматичними з’єднаннями. Вітамінному складу гвоздики може позаздрити найповніший мультивітамнний комплекс. У складі висушених суцвіть знаходяться: бета-каротин, основна маса вітамінів групи В (В1, В2, В3 або РР, В4, В6, В9), аскорбінова кислота, токоферол (вітамін Е) і філохінон (вітамін К). Мінеральні речовини представлені мікро і макроелементами, такими як: калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.

____________________________________________________________________________________________

© Igor Melika, 2014  «Winter Time» Tea Recipe

  • Роман:

    Обовязково потрібно спробувати! Дякуєм :)

Залишити коментар

*