9-10 жовтня 2015 року в селі Великі Береги (Берегівського р-ну), що на Закарпатті, відбудеться перший фестиваль «Шипшини та березького ткацтва»

У програмі фестивалю варіння шипшинового варення, ремісництво та випікання млинців з різними видами варення. Традиційно гості фестивалю зможуть також продегустувати різні сорти вина та сиру. Відвідувачів свята розважатимуть народні виконавці, угорський гурт “Содро” (Андреа Пийтер і Габріелла Мошкола) та всесвітньо відомі велосипедисти-акробати.

Шипшина – це дикоросла рослина, родини трояндових, яка росте у вигляді чагарнику та повністю вкрита шипами. Звідси, напевно, вона й отримала свою назву. Іноді шипшину називають «дикою трояндою». Всього налічують більше 400 сортів цієї рослини. На території України найбільш уживаний вид під назвою шипшина собача (RosacaninaL.).

В основному, за медичними показаннями, застосовують плоди шипшини. Цвіте шипшина у травні – червні, плоди дозрівають у вересні – жовтні. Зрілі плоди шипшини містять у собі від 5 до 15% вітаміну С. А вміст вітаміну С в шипшині приблизно в 50 разів більше, ніж містять лимони.

Корисні властивості шипшини

• аскорбінова кислота
• вітамін Е, В, К, Р
• яблучна кислота
• пектини – близько 4 %
• цукор – до 18 %
• дубильні речовини – 4,5 %
• ефірні масла
• солі калію та мікроелементи
• білки – 1,6 г
• вуглеводи – 14 г
• калорійність плодів – 51 ккал.

Способи вживання шипшини

• Чай із шипшини – для лікування простудних захворювань
• Свіжі плоди з цукром або медом – для підвищення імунітету
• Сироп з плодів – сприяє кровотворенню та відновленню печінки, підшлункової залози
• Відвар з плодів – сприяє нормалізації обміну речовин, виведенню каменів
• Настоянка – корисні властивості кореня шипшини сприяють виведенню солей з суглобів
• Масло шипшини – містить вітамін Е, С, А й тому сприяє регенерації і омолодженню шкіри

Залишити коментар