14 червня 2014 року, на території колочавського музею-скансену “Старе село” відбудеться черговий кулінарний “Фестиваль ріплянки”.
На Міжгірщині з давніх-давен картоплю називають другим верховинським хлібом. Так її величають не лише тому, що рослина, багата на крохмаль, — один з основних продуктів харчування місцевого населення. Картоплярство – це і провідний вид землеробства у горах.
Характерно, що у глибинці сільськогосподарську культуру здебільшого йменують булями або ріпою. Картопля, звісно, і універсальний продукт для приготування всіляких смачних страв. У Колочаві, приміром, з-поміж наїдків надзвичайно популярна ріплянка. Вона готується з картопляного пюре, в яке додається кукурудзяне борошно. Особливо апетитна з бринзою, яєчнею, шкварками.
Програма фестивалю “Колочавська ріплянка-2014”:
1. Відкриття фестивалю. Інтерактивне театралізоване дійство мешканців «Старого села»
2. Відкриття музею «Кіно-книгарня». Зустріч із колочавськими Книгарями: дяком Іваном Лугошом (1747 р.), Іваном Ольбрахтом (1933 р.), Станіслав Аржевітіном (2014 р).
3. Подорож «Колочавською вузькоколійкою» від станції «Чертежик» до станції «Шугай» на дрезині, у вагоні-офісі, швидкій допомозі та паровозі. Несподіванки та пригоди на залізниці.
4. Повітряна переправа через річку Колочавку в кориті.
5. Дегустація ріплянки по-колочавськи: з грибами, сметаною, шкварками, бринзою, вурдою та іншими смаколиками. Визначення переможців фестивалю.
Колочавці, у яких з сивої минувшини на столі першою стравою саме є саме ріплянка, вирішили віддати їй шану. Запрошуємо 14 червня 2014 року до Колочави в музей-скансен «Старе село” на фестиваль ріплянки. Відвідайте колоритну та смачну Міжгірщину!
Добрий день! у котрій годині розпочнеться фестиваль? З аовагою, Світлана.
Світлана: організатори фестивалю планують розпочати свято о 12:00