15–17 листопада 2013 року в Ужгороді пройде черговий фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле-2013». Кращі винороби області запропонують свої винні шедеври гостям свята. Протягом двох днів винороби області виставлятимуть на фестивалі десятки різних сортів молодого вина – виробленого з урожаю 2013 року, яке ще зберегло аромат сонця, запашного літнього дня і свіжого винограду.
Бурчак – прикмета закарпатської осені
Під час божоле-днів вино не тільки п’ють. Про нього дізнаються й багато цікавого: організатори фестивалю розкажуть історію виноробства на Закарпатті, традиції вживання та особливості цього унікального напою. Молоде вино закарпатці називають «бурчак» – виноградний продукт у стадії перетворення соку на алкогольний напій, який активно бродить і досяг гармонійного співвідношення спирту, цукру й кислоти. Кажуть, бурчак очищає кров, і для того, щоб ефект був досконалим, треба випити його стільки, скільки тієї крові є у людини. Приказка ця, швидше нагадує жарт, бо 5 літрів цього шумного, солодкого, але дуже оманливого напою п’янить навіть найздоровішу людину. Однак «найміцніші» гурмани матиумть змогу перевірити на власному організмі, наскільки правдивою є ця інформація.
Дбайливо вирощений виноград зріє та радує око розкішними гронами – прозоро-білими, насичено-рожевими, темно-синіми. Кожний сорт винограду – це неповторний та унікальний смак, своя історія та спосіб вирощування. Свято молодого вина “Закарпатське Божоле” – це безліч ексклюзивних і легендарних сортів терпкого напою, а також велика розважальна програма, в яку входять екскурсії по місцевих визначних пам’ятках, ярмарок народних умільців та інші цікаві розваги.