1 червня в усіх країнах світу відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це день мобілізації світової громадської думки на боротьбу в захист дітей від загрози війни, за збереження їх здоров’я, здійснення їхнього виховання та освіти на ДЕМОкратичній основі…

Іноді нам так хочеться достукатися до свого малюка, вберегти його від помилок і навчити самому головному: справедливості і чесності, сміливості і доброті. Хочеться, щоб він не плутав завзятість і упертість, відвагу і молодецтво. Тільки як це зробити? Адже всі ці гучні, пафосні слова, за допомогою яких навчали житті нас, колишню піонерію, нинішнє покоління на дух не переносить. А просто поговорити – ніколи. Всі зайняті: батьки – роботою, діти – уроками, факультативами, репетиторами, тренуваннями. І часто буває, що дні, тижні, місяці пролітають, а часу на серйозні розмови з дитиною так і не знаходиться. Особливо на теми, які нам не завжди зручно обговорювати вголос. І тут на допомогу приходить вірний друг людини – КНИЖКА.

Яскрава представниця демократичної освіти, шведський педагог, художник і письменник Пернілла Стальфельт володіє «особливими» секретами спілкування з підростаючим поколінням. Вона написала серію книжок-картинок для дітей про фізіологію та психологію людини. «Адже діти мають здатність приймати те, що відбувається в житті, – стверджує автор. – І нерідко виявляють, що це страшенно цікаво. І тому мені здається, що дорослим слід не присікати цікавість дитини, а навпаки, підтримати її інтерес і відповісти на всі запитання, навіть якщо тема у них самих викликає суперечливі і навіть болісні почуття »»»

Крім того, «дитина народжується на світ, де є все: жорстокість, радість, смуток, прекрасне і потворне, а тому було б дивно робити вигляд, ніби дитина існує за межами цього світу». Подібна манера вести діалог з дитиною про все, а не тільки про світле і казково-прекрасне – для шведської письменниці справа звичайна. Похитнувши устої традиційної педагогіки, письменниця нагадує, що дитина – людина, рівна в правах з усіма дорослими. Свою увагу автор акцентує на дитячих думках і реакціях, розкриваючи заборонені теми, які дорослі часто хочуть уникнути. З гумором, вона говорить на складні теми: про старість, смерть, насильство і, звичайно, про ЛЮБОВ.

Залишити коментар