8 вересня 2012 року традиційно у місті Коростені на Житомирщині пройде ювілейний “Пятий міжнародний фестиваль дерунів”
На фестивалі кухарі демонструватимуть своє мистецтво приготування дерунів чи близьких до них страв з картоплі, а дегустатори та відвідувачі фестивалю визначатимуть найкращі страви і нагороджуватимуть їх «авторів». Кожен з гостей свята зможе придбати патент на дегустацію, що дає право спробувати всі види картопляної продукції та виставити їм особисту оцінку. В рамках фестивалю пройдуть різноманітні конкурси (кидання дерунів в миску зі сметаною з 5 метрів, кидання дерунів у конкурента з 5 метрів та ін.), а також вікторини та виставки, які гарантують гостям міста гарний настрій та багато приємних вражень. На Фестивалі також діятиме школа дерунярства: досвідчені кухарі навчатимуть усіх охочих готувати деруни. Доречі, найбільший у світі дерун спекли саме під час фестивалю у 2010 році. Його вага становила 136 кг, на виготовлення пішло 150 кг картоплі!
Також буде проведено вибори дерунів. Всі бажаючі зможуть проголосувати за дерун, який найбільше смакує. Вибори – це не привід роз’єднувати, розділяти суспільство, до них треба ставитися спокійніше, мудріше, веселіше – тільки тоді ми отримаємо результат, на який сподіваємося, – такий погляд на вибори мають коростенці. Вони ставлять перед собою мету консолідувати на V міжнародному фестивалі дерунів українське суспільство навколо вічних національних ідей – вшанування традицій, селянської праці, землеробської мудрості, української культури. Тому на фестивалі кожен зможе проголосувати за «свого кандидата», отримуючи при цьому задоволення від свята, український колорит, словянську гостинність. На Коростенському дерунянському виборчому окрузі буде працювати виборча комісія, до складу якої увійдуть найбільші ласуни дерунами. Тому в цьому році Фестиваль пройде під гаслом: «Ми вибираємо деруни!».
«Фестиваль дерунів – 2012» у Коростені розпочнеться орієнтовно в 12:00 в суботу, 8 вересня 2012 року, в Центральноі парку. «Фестиваль дерунів 2012» в Коростені – це незабутня подорож у світ національної традиційної кухні, надзвичайного українського колориту, прикрашених коростенською самобутністю та гостинністю!